söndag, februari 22, 2009

Mexico dag 5

Igår var vi ute och dansade lite! Först på ett superturistigt ställe med halvmeterlånga plastglas i grälla färger, charterfulla jänkare, tacky skyltar och liveband (mamma blev tokig när de körde igång med Sexy Back - hon älskar Justin).

We're bringing sexy back - yeah!
Sedan gick vi vidare och satte igång ett dansgolv på en annan klubb i totalt hämningslösa flippdanser och då tyckte vi att vi gjort vår insats för kvällen.

Idag har vi varit på utflykt. Vi åkte minibuss och första stoppet var på en cenote, ett naturligt vattenhål under jorden.

Det fanns hästar och påfåglar där också.


Mystisk stämning i grottans djup.



Sedan chillade vi en stund i hängmattorna och åkte sedan vidare för lunchstopp med sangria!






Mmm.. tacos!

Sedan åkte vi vidare mot Chichén Itzá, som är ett av världens sju nya underverk (som är en alternativ förteckning till antikens sju underverk som röstats fram av 100 miljoner människor i en global omröstning 2007). Kolla mer om resten av underverken på Wikipedia. Det var från början byggt av Maya-folket men arkitekturen blev senare influerad av Toltec-folket.


Kukulcan-pyramiden till vänster fungerar som en jättestor kalender, noga uträknat med trappsteg och skuggor. Två gånger om året uppkommer "light and shadow"-fenomenet, då ljus och skugga bildar en stor silhuett av en orm som sträcker sig längs ena sidan.

På muren till höger ser ni ringen som fungerade som mål i deras bollsport. Man spelade med en gummiboll som bar dödens symbol och det gick ut på att hålla den i luften med hjälp av höfter, knän och axlar. Vinnande lagets lagkapten fick äran att halshuggas och offras till gudarna. Sjysst.

Området är jättestort. Detta är ett krigartempel.

Detta var deras offerbrunn. Här offrade man värdefulla föremål, men senare när Toltec-folket kom började man med mänskliga offer - vanligast var krigare, barn och unga kvinnor. Denna naturliga brunn var genom undervattenskanaler sammankopplad med deras dryckesbrunn och man tror att vattnet förgiftades pga av liken i offerbrunnen och därför var folket tvugna att överge platsen kring 1250 e.kr.


Nu har vi checkat av "kultur" på att-göra-listan. Imorgon kväll ska vi ha movienight med oscarsgalan!


3 kommentarer:

Pania sa...

Gud vad avundsjuk jag blir. Vill också :P

Linda sa...

Jag har inte kikat in här på länge (har gjort det lite då och då i hopp om att du skall börja blogga igen). Och glatt överraskad blev jag idag men massor av härliga semesterbilder, aningen avis :)

Kul att du är tillbaka iaf. Du är superhärlig och så gillar jag din klädstil skarpt. Kram.

Anonym sa...

Gud vad läckert!! Mexico vill jag åka till! :D