måndag, juni 25, 2007

Barcelona-guiden!

Här kommer ett jättelångt inlägg om vår resa till Barcelona - läs och lär av våra erfarenheter, jag rekommenderar er verkligen att resa dit!

GJORT:

• Rest budget
Flygbiljetterna kostade 199 kr dit 299 kr hem med Ryanair, plus nästan lika mycket i skatter och avgifter. För att spara på priset reste vi bara med handbagage, vilket funkade smidigt, förutom att man inte kunde shoppa vätska mer än 100 ml med sig hem.

• Bott på hostel
Vi bodde på hostel för 220 kr natten, inklusive frukost (kontinental sådan, dvs crossainter, söt juice, gott kaffe, söt sylt och söta frukostflingor). Vårt hostel var fräscht och bra, om än något långt från centrum (läs mer om det här). Man förlorar all lyxkänsla som kommer med att bo på hotell, men i utbyte träffar man massa folk (vi träffade backpackers från australien, usa, schwiez, tyskland, frankrike och italien) och får grymma tips på vart man ska gå och göra av personal och andra hostelgäster, och det är guld värt!



• Shoppat
På stora kedjorna
Zara (vilket är ca 25% billigare än i Sverige), Mango, Sfera och Sephora (där vi för övrigt spenderade över en timme - man fick sminka sig fritt, tillgängliga tester på allt, alla redskap och borttagningsmedel). Sedan har vi kikat i småbutiker som finns på sidogatorna till Ramblan (den stora turistgatan) och second hand främst i området Raval, med gatan Riera Baixa som främsta vintage-gatan. Var även på en stor marknad vid namn Encants en Vells med allt från billiga skor, elektronikprylar, parfymer och loppisskräp till fina smycken och riktiga vintagestånd.

Ett sjungande butiksbiträde i en vintage shop på Riera Baixa och Lisa i fin klänning.

• Blivit ficktjuvade
Man varnas ofta om detta, men i Barcelona ska man verkligen ta varningarna på allvar, det är extremt vanligt här! Nina fick sin plånbok stulen direkt ur väskan när hon skulle ta ett foto - utan att någon märkte det. Den hittades som tur var senare, men tömd på alla kontanter. Så var uppmärksam!



• Druckit kaffe på Starbucks
Har ju inte direkt något med Barcelona att göra, men en islatte eller frappuccino de café är oslagbart goda och perfekt energi-booster på shoppingturen.



• Sett Sagrada Familia
Den berömda katedralen (som aldrig blir färdig utan är ett ständigt renoveringsobjekt) ritad av Antonio Gaudi. Jättefin och jätteläcker. Betydligt mer spännande än flesta andra kyrkor. Synd bara att kön till hissen var 1,5 timme lång (trapporna var avstängda). Vi åkte aldrig upp.


La Sagrada Familia

• Varit på stranden
Vi var på stranden i
Barceloneta-området, som var fin och fräsch. Toppen att kunna kombinera sol och bad med storstadspuls! Detta område blir mot kvällen också ett grymt partyområde med många resturanger och många coola klubbar. Kolla in t.ex Shock, CLDC (housemusik) eller Catwalk (hiphop/rnb).


• Åkt taxi och förfestat hemma
Spanien är inte billigt längre - drinkarna ute är till och med dyrare än i Sverige (ca 130 kr för en drink och 60 kr för en öl).
På barerna är det dock oftast mycket billigare än på klubbarna. Köp istället dricka på en supermarket, (billigaste vinet gick på 15 kr och en flaska vodka på 35 kr) och förfesta innan ni går ut. Taxi däremot är inte så farligt dyrt och du blir inte lurad, alla kör på samma taxameter. Vi betalade ca 70 kr för att ta oss tvärs över stan, vilket inte blir alls mycket när man fyller en bil. Tunnelbana och buss kostar 12 kr enkel resa.

• Festat
Barcelonas klubbar slår allt jag någonsin tidigare varit på. Här snackar vi sjukt grymma lokaler med snygg inredning! Vi hade grymt flyt med att komma in på ställen, betalade inte ett enda inträde pga av att vi träffade folk som kunde fixa in oss. Flörta dig in, fråga efter ägaren eller var uppmärksam på folk som delar ut gratisbiljetter i området. Coolaste klubben var
Danzatoria - en hel villa som ligger upp vid bergen i Tibidado, med flera olika dansgolv och lounger och trädgård med barer och bord. De hade ett dansgolv med gamla rnb-hits som vi dansade oss svettiga till - så kul!


Danzatoria

MISSAT:

• Mycket!
Skulle verkligen ha velat stanna längre! Finns så mycket att göra och se! Fyra dagar var i kortaste laget.

• Hela Ramblan
Vi gick endast på en liten del av den stora klassiska turistgatan, vi snubblade mest runt på sidogatorna. Varning för dyr mat och om du får starka ångestkänslor för djurplågeri (de säljer husdjur mitt på gatan instängda i på tok för små burar). Men gatukonstnärerna är roliga att se på.

• Gamla stan
Vi hann inte med gamla stan, och inte många andra stadsdelar för den heller.
Born-området missade vi med, och det hade jag velat se. På tre heldagar hinner man inte långt. Barcelona är stort!

• Parc Guell
Den snygga parken av Antonio Gaudi. Ska tydligen vara väl värd ett besök.

• Muséer, mer Gaudi och konst
Var inte heller syftet med resan, men för den intresserade finns det muséer med Dalí och Picasso och massa coola arkitektoriska verk av Gaudi.

• Äta tapas
Spanien-måstet tapas är inget för budgetresenären. Smårätterna går loss på 30-60 kr styck och det krävs ju säkerligen minst 4 för att bli mätt. (Uppdatering: Jo, det finns billigare tapas, dessa priser kommer från tapasbarerna kring dyra Ramblan. Men det blir fortfarande inte billigt om man vill bli mätt, fast njutningen kan å andra sidan vara värd några euro extra) Istället rekommenderas att gå in på en supermarket/food market och köpa på sig en massa spanska delikatesser och vin (det gjorde vi) och sedan gå och sätta sig i en park eller på hostelet. Supermysigt!

Slutligen; Barcelona var toppen. Rekommenderas verkligen!

27 kommentarer:

Annika sa...

Det fanns väl trappor i kyrkan? Latmask! (Och så orkade man inte gå mer den dagen, kul...) ;)
Nä, men det verkar som ni haft riktigt roligt. Jag ska helt klart ta till vara på dina tips om jag hamnar i Barcelona nån dag.

Anonym sa...

åh, vad roliga tips. nu blev jag sjukt sugen på att åka till barcelona.

Stila sa...

Annika: Haha, nä trapporna var faktiskt avstängda i uppåtgående riktning, de var för smala sa dem för att gå både upp och ner.

Anonym sa...

Det låter helt fantastiskt! Vad jag längtar till Spanien nu. Suck. Förresten, är det inte alltid gratis för tjejer att gå in på klubbar i Spanien? I Marbella behöver man iaf aldrig betala som tjej.

Anonym sa...

ah, nu blir jag galet sugen på att åka till barcelona! ni verkar ha haft det toppenbra! fina bilder dessutom! (:

Anonym sa...

Oh, nu blev jag verkligen grymt sugen på att åka dit! Var det långt från flygplatsen till hostelet?

Anonym sa...

HEj!
Var i barcelona för två år sedan. Oj vilken upplevelse. Var där tillsammans ed min pojkvän. Syftet var att åka så mkt skateboard som var möjligt. Dock tvingade jag med mig min karl på diverse shopping och kulturevent. Vi tog trapporna upp o sagrada the familia. My god vad jobbigt!LÄngtar verkligen tillbaka nu när ja läser dit inlägg. Kan berätta att park guell inte var mkt att ha. Massa massa massa turister och inte alls mkt att se. Så du missade inte , jag lovar ;)

Man kanske ska ta sig en tripp till barcelona på semestern igen..

Anonym sa...

Hej!
Åh vad jag längtar tillbaka nu!
Har bott i Barcelona nu i våras, tycker ni hann med en hel del! Danzatoria var ett av mina favvoställen, men ni missade razzmatazz! Största stället som är hur grymt som helst!
Förstår inte när du säger att drinkarna är dyrare än i sverige? De kostade ju runt 4 euro på barerna? Och tapasen får man ju får 1-2 euro! De små mackorna på pinne! =) Hur goda som helst!Fast det beror ju helt på vart man går också iof, finns såklart, dyrare ställer, men man tjänar ju att förfesta hemma =)

Underbar stad helt enkelt och ni verkar ha haft väldigt kul med bra flyt! =)

Keers. sa...

Jag var i Barcelona för några år sedan med familj och nu blev jag riktigt riktigt sugen på att åka iväg med ett par tjejkompisar! :D

Stila sa...

Stina: Nä, jag tror inte att så är fallet i Barcelona, även om det självklart är mycket lättare för tjejer:) Danzatoria var gratis, men de hade en "gästlista" (som var väldigt flexibel), klubbarna i barcelonetaområdet hade inträde (kan ha berott på att det var san juan-firande, typ deras midsommar) men träffade vi folk som tog oss in. Vi var på en klubb som hette Sutton i centrum, men de hade riktig gästlista som vi kom in på (tack vare att vi träffade några stekare från sthlm), så där vet jag inte om det var inträde annars. Men inträdet brukar vara inklusive en drink, så det blir inte så farligt dyrt iaf..:)

Stephanie: Ja, tyvärr hamnar man på Girona airport när man reser med ryanair och den flygplatsen ligger en timmes bussfärd från barcelona. Men det var väldigt enkelt och smidigt att ta sig in till stan. Sen finns metro till hostelet från busshållplatsen.

Emelie: Åh vad synd! jo, det känns som att man missade en hel del. kan nog stämma att tapas finns för de priserna också, men det blir väl fortfarande ganska dyrt om man vill bli helt mätt? Drinkarna kostade så mycket på nästan alla klubbarna vi var, men som jag skrev så är det säkrligen billigare på barerna. Vi var tyvärr inte på så många barer. Men kul var det! :)

Anonym sa...

okej stila. vilka fina bilder ifrån barca. blir riktigt sugen på att åka dit! men tack så hemskt mycket för att du svarade iaf fast att du ej visste hur man gjorde :) KRAM fashiionf.

Anonym sa...

jag var i barcelona i maj och verkar ha fått samma intryck som du av staden :) vi tog oss dock ut till "la roca village", en märkesoutlet i form av en hel liten by. rätt häftigt och värt ett besök.

Anonym sa...

Vad kul att läsa om er resa! Jag bodde själv i Barcelona i höstas och var självklart både på Danzatoria och Catwalk. Två måsten om man är i Barcelona. Vi hade lite mer tur med hissen när vi var där och behövde bara vänta i 10 minuter. Nu blir jag riktigt sugen på att återvända...

Anonym sa...

Vilken rolig Barcelona gudie, hoppas att den kommer komma till användning för mej snart :)

Anonym sa...

Barcelona är fantastikst. Fast jag var där bara en dag.
Och du har så rätt så, frappichinosarna är galet mycket godare än paris och london t.ex.
Jag drack 4 st på 8 h.
Åh

Jumelle sa...

Vad kul ni verkar ha haft det! Jag var i Madrid med 9 tjejer i mars och det verkar lite samma fast kanske mindre party. Sen verkar det dyrare i Barcelona. Girig på inflyttningsfest i Kph snart? Gaby kommer också så det blir lite LT återförening=)

Anonym sa...

det låter ju alldeles underbart!

e.h. sa...

Jag var också i barcelona förra helgen, men den resan var mer inställd på det kulturella så några museum avverkades. Fast det sjukaste är att jag nog gick förbi dig på zara. Så ruskigt många svenskar varken hörde jag eller stötte på, så galet är ordet.

Stila sa...

E.h: Världen är så sjukt liten! Jag tycker man hör om sådana här osannolika möten hela tiden!

Anonym sa...

Tack för tipsen ska till Barcelona snart!

Anonym sa...

Har också varit i Barcelona. Var både upp Sagrada Familia och var också på besök i Parc Guel:) Riktigt fin stad!

Anonym sa...

jättebra vintage tips!! tack! :) VAr där i februari för första gången men ska tillbaka dit i augusti och undrade verklgien var man fick tag på vintage-butikerna! nu vet jag!

Håller med om att Danzatoria är underbart, vi var också där när vi var i barcelona!


kram

Anonym sa...

När jag var i spanien över jul/nyår så var vi i barcelona i 3 timmar(!) jag hann bara gå in i ett par affärer, som dessutom inte var så kul , så jag missade nätstintill allt ! men jag hann se kyrkan!

Anonym sa...

Åh, jag vill också åka till Barcelona!!!

Anonym sa...

Hejsan! Jätte bra guide du har fixat. Jag behöver däremot lite hjälp. Det är så att jag ska flytta ner till Barcelona i Sep. och ska bo på hostel de första 7 dagarna..

Jag gick in på länken med hostel's men vet inte riktigt vilken jag ska välja (de fanns så många). Någon rätt så centralt och hjärna nära world trade center, har du någon aning om vilket jag ska välja??

Tack på förhand, och svara hjärna i min blogg (så att jag får mitt svar :-)

Anonym sa...

haha nej, såg mina stora felstavning nu. Jag menar Gärna* hahaha!

Bo i Barcelona sa...

Är ni intresserade av att bo i Barcelona en längre tid så kan nog min sida vara till stor hjälp.