torsdag, maj 24, 2007

Tandblekning

Jag fick, liksom en del andra bloggare, för ett tag sedan ett gratis tandblekningskit hemskickat till mig från yoursmile.se i utbyte mot ett litet test. Win-win-win-situation för mig, dem och er läsare om det är någon som är nyfiken på hur det funkar.

För något år sedan provade jag att hemmableka tänderna med kitet från den dyrare konkurrenten Dentway (som kostar 895 kr jämfört med yoursmiles vårkampanjpris på 395 kr). Dock fullföljde jag inte behandlingen till 100%, jag ljusade bara upp överkäken lite grann, sen tappade jag motivationen
. Det är trots allt ganska jobbigt att sitta med en svidande skenor i munnen en timme flera kvällar i rad.

Kitet från Yoursmile funkar precis likadant som det från Dentway. Det verkar inte vara någon skillnade på dem. Du får en gummiskena som du med hjälp av hett vatten formar efter din egna tänder, sedan lägger du i lite blekgel i skenan och låter verka ett tag beroende på vilken styrka på blekgelen du valt.

Andra sätt för fåfänga lollor att få snygga tänder: 1. Skaffa tandställning 2. Le i starkt motljus, då ser tänderna vita ut. ;)

Själv har jag testat 23%-gelen och har haft den i en timme två dagar i rad nu. Jag ska visa lite bilder efter att jag uppnått ordentligt resultat. Tills dess kan ni kolla på före och efter bilder här. Första gångerna upplevde jag att mitt tandkött sved och blev lite vitt, men det gick över och är inget farligt enligt tillverkarna. Nu har jag inga problem längre, gelen funkar och tänderna bleks lite grann för varje gång. Visar som sagt resultaten senare!

11 kommentarer:

Anonym sa...

jättefin bild, kan inte tänka mig en bättre reklambild, dom borde signa dig som modell :)

Annika sa...

Vad spännande att se om det verkligen funkar. Man kanske borde testa, så man slipper "bleka" tänderna i photoshop jämt ;)

Sincerely Johanna sa...

Jag skulle aldrig våga göra det där själv. En bekant mamma är tandsköterska och hon sa att de var farligt att göra det där på egen hand samt att produkterna är mycket sämre/farligare än de specialisterna använder.

Milkyleaks sa...

De krämar på rejält med priserna för blekning hos tandläkare på sin hemsida, de där Yoursmile. Folktandvården här i Skåne tar iaf 1.500:- för en käke och 2.500:- för båda (inte 3.000-10.000 som Yoursmile påstår) och det kan nog vara en bra idé första gången man provar. Jo, jag vet har man tunn plånbok så är det en massa mer pengar än 400-700:-, men man kan finansiera det genom att lämna blod, panta burkar, sluta röka eller whatever bara man verkligen vill. Dessutom tar folktandvården inte flera dagar på sig, vilket kan vara värt en del.

Ilningarna Yoursmile nämner att man kan drabbas av (har vänner berättat, så hej hallå det är hörsägen!) kan dessutom vara ganska kraftiga och otrevliga, så att man inte kan fullfölja projektet. Kan alldeles säkert variera från person till person, men eftersom jag har fått huden kring ögonbrynen bortbränd när jag färgade ögonbrynen i lördags och nu ser ut som om jag håller på att läka efter att ha blivit brutalt misshandlad är jag för tillfället skeptisk til att leka med kemikalier hemma, whatever the sort.

Hur som helst är jag nyfiken på Fröken Frivillig Försökskanins erfarenheter och resultat! :)

Sabine sa...

Vilken fin bild! JAg vill också prova på det där så jag väntar med spänning på före och efter bilder!

Anonym sa...

Anledningen till att det är dyrare hos tandläkare är att blekmedlet där är av mycket högre koncentration än det man kan köpa själv. Blekmedel man kan använda själv gör i princip ingen skillnad för tänderna, förutom att det tar bort fläckar orsakade av tex tobak och te. För att bleka själva tandsubstansen krävs högre koncentrationer verksamma ämnen.

Stila sa...

Lolita: Åh, du är rar:)

Annika: Haha:)

Johanna: Jag har ingen koll, men jag tror att den främsta skillnaden är att skenorna som tandläkarna gör är mycket bättre än de man gör själv, och därför är deras mer effektiva och "pricksäkra", dvs skadar inte tandköttet lika mycket. Men jag vet som sagt inte!

Msn: Ja, de krämar säkert på med priserna. Men det finns ju olika behandlingar med olika priser och det skulle inte förvåna mig om någon stockholmssalong tar uppåt 10.000 kr, haha:)

Själv skulle jag inte lägga tusenlappar på tandblekning. Jag menar hey, visst att jag är fåfäng, men så mycket vill jag det inte. Jag skippar hellre att panta burkar och chansar på hemmablekningen.

Som jag skrev så är det här inte första gången jag provar, så jag har redan självmant tidigare varit min egen "försökskanin". Då fick jag inte erfara några ilningar vad jag minns. Jag tror, precis som du skriver, att det skiljer sig från person till person. Har man känsliga tänder rekommenderas man den svagare gelen.

En mer utförlig rapport följer senare som lovat. Hoppas dina ögonbryn är på bättringsvägen!

Sabine: De kommer!

Anonym: Yes, dels det och dels att de lägger ner betydligt mer jobb och omsorg på att göra perfekta skenor (eller vad man nu använder sig av för metod!). Resultatet är ju som du skriver inte lika varaktigt, men vita blir dem och att köpa ny gel en gång om året är ingen större kostnad. Men sen är man ju å andra sidan inte direkt medveten om riskerna...

Jonna sa...

jag ska väll inte säga att jag vet något, eftersom jag inte kommer ihåg vart jag har hört det, men jag har hört nånstans att det kan vara farligt att bleka tänderna hemma. Det ska tydligen slita på emaljen. Nu kanske inte det gäller alla hemblekningsprodukter, men jag tar nog det säkra före det osäkra och bleker hos tandläkaren!

Anonym sa...

Det råder stor förvirring kring det här märker jag. Karbamid Peroxid är det medel som används vid 9 av 10 tandblekningar vare sig det görs hemma eller hos tandläkaren. Sveriges tandläkare bleker med denna metod, skillnaden är att när tandläkaren gör det så gjuter man tandskenan hos tandläkaren istället för hemma. I USA beräknas det genomföras 11 miljoner tandblekningar med Karbamid Peroxid under 2007. I stort sett är detta den enda tandblekningsmetoden som är intressant då den är billigt, 100% säkert och bleker bättre än andra metoder. 16%, 22% eller 35% påverkar endast hur lång tid det tar att uppnå önskat resultat, du kan alltså få samma resultat med 16% som med 35% men det kräver fler behandlingar. Verksamma ämnet Karbamid Peroxid är även bra för tandköttet pga sina anticeptiska egenskaper. Det är precis samma metod och ämne i alla leverantörers och tandläkares blekgelé så lägg inte 8-900kr för ett kit som hos tex. www.dentway.se när det finns att få tag på betydligt billigare. Har jag förstått det rätt är www.beautifulsmile.se störst på den svenska marknaden och har också bäst pris, 295:- för ett komplett tandblekningskit. Funkade utmärkt för min del.

B E X sa...

Vet du vad det kostar att gjuta tandskenor hos tandläkaren? Skulle hemskt gärna vilja veta! Kram.

Anonym sa...

Vill inte vara den som är den men tycker det är bättre att använda tandblekningar som inte innehåller väteperoxid. Använde en tandblekning förut (vill inte nämna namnet på produkten då alla inte kanske fått samma problem som jag) som innehöll väteperoxid och jag fick ordentligt med ilningar i ca två dagar efter sedan bytte jag till Stellawhite strips som inte innehåller det och har sen dess aldrig fått en ilning i tänderna. Så den rekommenderar jag iallafall. // Isadora