torsdag, mars 12, 2009

Mexikanskt tema

Oavsett om man vill ha fest eller bara mumsig helgmat delar jag här med mig av tre av de gudomligt goda röror jag ordnade i lördags. Äts med fördel tillsammans med nachos, men funkar utmärkt som tillbehör till kött och kyckling också. Sedan följer recept på sangria och mojito också!

Guacamole
Mycket avokado, creme fraiche, pressad lime/citron och pressad vitlök är grunden. Smaksätt till exempel med sambal oelek/chili/tabasco och salt och peppar. Smaka av så att måtten blir rätt! Dryga ut med med finhackad rödlök och tomat om du vill. Bästa dippen indeed, alla kategorier!




Tomatsalsa (picco de gallo)
Grunden är finhackad tomat, lök och färsk koriander. Sedan kan man om man vill tillsätta pressad lime, vitlök, tabasco och salt/peppar efter styrka och smak. Färsk koriander är väldigt ovanligt i svenska kök, så det kan smaka lite ovant till en början, men det är riktigt gott och fräscht! Ett toppenkomplement till guacamolen istället för färdigköpt sockerbombad tacosås.



Ananassalsa

Finhacka en ananas eller köp färdighackad på burk. Blanda med hackad chilifrukt och finhackad lök och riv lite färsk ingefära i (eller hoppa över det om du inte gillar ingefära). Smaksätt med lite olja, salt, peppar och lite socker eller honung. Har du koriander kvar är det också gott i!




Sangria

1 flaska rödvin, 33 cl sockerdricka/fruktsoda, 1/2 dl socker, 1-2 kanelstänger, 1 citron, 1 apelsin och massa is! Häll upp vinet, rör ner socker och kanel, skiva frukten och låt stå gärna i några timmar. Fyll på med soda och is precis innan serevering. Gott och läskande!





Mojito

Lägg en halv lime i klyftor tillsammans med ett knippe myntablad och lite rörsocker i ett glas och muddla ihop. Fyll på med ljus rom, is och sodavatten. Ge hallonsmak på din mojito genom att antingen byta ut romen mot bacardi razz, eller bara rör i lite hallon!

1 kommentar:

Linda sa...

Gott värre! Fina bilder också. Tusen tack för tipset, ska ha det i åtanke om den kommer in igen :)